04 دی

معرفی سازمان بین المللی کار

سازمان بین المللی کار نمایندۀ سازمان ملل متحد در برخورد با مسائل کارگری، به خصوص استانداردهای بین المللی کار، حمایت اجتماعی و فرصت های شغلی برای همگان است. سازمان بین المللی کار 186 کشور عضو دارد: 185 کشور از 193 کشور عضو سازمان ملل متحد به علاوه جزایر کوک از اعضای سازمان بین المللی کار می باشند.
در سال 1969، سازمان بین المللی کار، جایزه صلح نوبل برای بهبود صلح در میان اقشار مردم، پیگیری کار مناسب و معقول، عدالت برای کارگران و ارایه کمک های فنی به دیگر کشورهای در حال توسعه شده است.
سازمان بین المللی کار، شکایات علیه نهادهایی که قوانین بین المللی را نقض می‍‌کنند، ثبت می نماید؛ با این حال، تحریم بر دولت ها تحمیل نمی کند.
سازمان بین‌المللی کار یکی از موسسات تخصصی سازمان ملل متحد است که به امور مربوط به کار و کارگران می‌پردازد. این سازمان در سال ۱۹۱۹ و در نتیجه بحث‌های کنفرانس صلح پاریس تأسیس شد. سازمان بین‌المللی کار در آغاز وابسته به جامعه ملل بود و پس از تأسیس سازمان ملل متحد از سازمان‌های وابسته به آن شد. منشور فعلی سازمان که به بیانیه فیلادلفیا معروف است در سال ۱۹۴۴ میلادی تصویب شد. که این بیانیه به انضمام اساسنامه سازمان در حال حاضر منشور سازمان بین المللی کار را تشکیل می دهد. این بیانیه با تأکید مجدد بر اصولی که سازمان بر پایه آنها پی ریزی و تشکیل شد ، بر نکات زیر تأکید ورزید :
–  کارگر یک کالا نیست
–  آزادی بیان و تجمع برای توسعه پایدار امری لازم و ضرروی است
–  فقر در همه جا باعث ایجاد خطر برای خوشبختی می باشد
–  همه افراد بشر حق دارند از از رفاه مادی و رشد معنوی در فضایی آزاد و مطمئن ، از امنیت اقتصادی و فرصت های برابر برخوردار شوند .
مقر این سازمان در شهر ژنو در کشور سوئیس است. سازمان هر سال در ماه ژوئن (خرداد) کنفرانسی برگزار می‌کند.
تاریخچه تاسیس
سازمان بین‌المللی کار در سال ۱۹۱۹ میلادی پس از پایان جنگ جهانی اول در زمانی که کنفرانس صلح در کاخ ورسای بر پا بود، شکل گرفت. نیاز به پیدایش چنین سازمانی در قرن نوزدهم به وسیله دو تن از صنعت‌گران ولزی و فرانسوی یعنی رابرت اوون (Robert Owen) و دانیل لگراند (Daniel Legrand) مورد تأکید و پیگیری قرار گرفته بود. پس از آنکه طرح مذکور در خلال همکاری‌های بین‌المللی جهت تدوین قانون کارگران در سال ۱۹۰۱ در بازل مورد توجه قرار گرفت. سازمان ILO با هدف تدوین مقررات و قوانین بین‌المللی در جهت بهینه سازی استانداردهای بین‌المللی کار و حصول اطمینان از بکار‌گیری آنها متولد شد. قانون ILO در بین ماه‌های ژانویه و آوریل ۱۹۱۹ به وسیله کمیسیون کار در کنفرانس بین‌المللی صلح تدوین شد. این کمیسیون ترکیبی بود از نمایندگان ۹ کشور بلژیک، کوبا، چکسلواکی، فرانسه، ایتالیا، ژاپن، لهستان، بریتانیا، و ایالات متحده آمریکا که رهبری کمیسیون را ساموئل گامپرس (Samuel Gompers)، رئیس فدراسیون کارگری آمریکا (AFL) بر عهده داشت. نتیجه این نشست بروز سازمان سه جانبه گرایی بود که تنها سازمانی بود که نمایندگان دولت، کارفرمایان و کارگران را در یک نقطه سامان می‌داد. قانون ILO فصل هشتم معاهده صلح ورسای است.
اولین نشست سالانه سازمان بین المللی کار، همراه بود با دو نماینده از دولت و کارفرمایان و کارگران از هر کشور عضو که در تاریخ 29 اکتبر 1919 با یکدیگر ملاقات کردند. این نشست مسائل مربوط به شش مبحث اول قانون بین المللی کار را که درباره ساعات کار در صنایع، بیکاری، حفاظت از زنان باردار، ساعات کار شبانه زنان، حداقل سن کار و کار شبانه برای جوانان در صنعت می باشد، مشخص ساخت .
در بخش بدنه مدیریت اجرایی ILO که توسط کنفرانس انتخاب شدند، نیمی از اعضا را نمایندگانی که از طریق دولت هایشان معرفی شده بودند، یک چهارم آن را نمایندگان کارفرمایان تشکیل می دادند. آنها آلبرت توماس (Albert Thomas) را به عنوان اولین مدیرعامل دفتر بین المللی کار انتخاب کردند که دبیر کل دائمی سازمان بود. او یک سیاستمدار برجسته فرانسوی با اعتقادات راسخ و دغدغه های اجتماعی بود که در دوران جنگ جهانی اول در دولت فرانسه مسئوولیت وزارتخانه مهمات را برعهده داشت. در همان آغاز کار ، اعتبار و قدرت خاصی به سازمان بخشید. در کمتر از دو سال ، 16 قانون بین المللی کار و 18 توصیه نامه تدوین شد.
4 هدف استراتژیک ILO:
 این سازمان در طول سالیان متمادی با پشتکار و اعتقاد راسخ به اصول و قوانین خود پستی و بلندی های بسیاری را طی نمود اما هیچگاه در راه احقاق حقوق انسانی و بشری از پای ننشست و تاکنون کشورهای زیادی به عضویت این سازمان در آمده اند و قوانین و اصول این سازمان در همه نقاط جهان به اجرا گذاشته می شود.
این سازمان همواره با تلاش برای حرکت به سمت جهانی با صلح پایدار گام برداشته است ، چنانچه این سازمان برای آغاز قرن بیست و یکم استراژی کلی تدوین و تعیین نموده که عبارتند از:
1.    ارتقاء و واقعیت بخشیدن به استانداردها و اصول اساسی حقوق کاری
2.    ایجاد فرصت‌های بیشتر برای زنان و مردان برای دستیابی به استخدام آبرومند و حقوق مکفی
3.    ارتقاء پوشش‌های اجتماعی و مؤثر برای همه
4.    تقویت سه جانبه گرایی و گفتگوهای اجتماعی
رسالت سازمان بین‌المللی کار:
سازمان بین المللی کار، در قرن جدید بر تأمین اقتصادی و اجتماعی نیروی کار تأکید ورزید و این مسأله را لازمه کار مفید و حفظ کرامت انسانی در اقتصاد جهانی دانسته و در این راستا چارچوبی برای طراحی تمهیدات اجتماعی پایدار، شامل اصلاح و گسترش آنها ارائه داده است.
تلاش اصلی این سازمان حمایت از حقوق بنیادی انسان‌ها و بهبود شرایط کار و زیست بوده است. ILO در حقیقت برای ایجاد اتحاد بین دول، کارفرمایان و اتحادیه‌های کارگری، به منظور اقدامی مشترک برای تضمین منافع هر سه گروه فوق و تحقق عدالت اجتماعی تأسیس شده است.

اساسنامه سازمان بین المللی کار (International Labour Organization) بعنوان زیرمجموعه سازمان ملل متحد (UN) و معرفی دانشگاه پلی تکنیک تورین ایتالیا (Politecnico di Torino) بعنوان زیرمجموعه مرکز آموزش سازمان بین المللی کار (ITC-ILO) توسط مهندس محمد معهود دانش آموخته رشته مهندسی عمران مهرالبرز به زبان فارسی برگردانیده که در آن زمان توسط ماهنامه  کار و جامعه (No. 185) منتشر گردیده است

دانلود اساسنامه بین المللی کار | دانلود ترجمه اساسنامه بین المللی کار

خط ویژه: 88001511-021

با مهرالبرز