29 ارديبهشت

گزارش بازديد از سازمان فناوري اطلاعات شهرداري تهران

برنامه بازدید از مغز الکترونیکی تهران، به پیشنهاد دکتر روحانی مدیرگروه محترم فناوری اطلاعات موسسه و پس از هماهنگی های انجام شده از سوی واحد دانشجویی-فرهنگی مهرالبرز،بازديد از ساعت 10 صبح روز چهارشنبه 29 اردیبهشت ماه با حضور دانشجويان و اساتيد مهرالبرز از درب ورود سازمان فناوری اطلاعات شهرداری تهران آغاز شد.
در ابتدا بايد از گيت بازرسي ورودي عبور مي كرديم كه با هماهنگي هايي كه صورت گرفته بود انجام شد و  وارد محيط ديتا سنتر شديم. يك اتاق كاملا ايزوله كه تعداد زيادي سرور HP در آن قرار داشت. در حال حاضر تعداد 500 سرور فیزیکی و229 سرور مجازی مشغول به فعالیت هستند. به گفته مسئول دیتاسنتر این بخش قابلیت افزایش ظرفیت به میزان 1000 سرور فیزیکی را داراست. سرور ها كار سرويس دهي به تمام شهرداري هاي تهران ( مناطق و نواحي )  و همچنين پشتيباني از ديتا هاي بانك شهر را انجام ميدادند. همچنين يك سيستم پشتيباني نيز ار كل ديتاسنتر (بك آپ) تهيه و نگهداري ميكرد. سيستم هاي پشتيبان قطع جريان برق (UPS) آنلاين نيز براي مواقع ضروري تعبيه شده بود. دیتاسنتر بنا به فعالیتی که دارد حرارت زیادی از خود ساطع می‌کند که این حرارت اگر از بین نرود عملکرد دستگاه‌های پردازشگر را دچار مشکل می‌کند. به همین خاطر وقتی وارد محوطه دیتاسنتر می‌شوید سرما را به راحتی حس می‌کنید. سیستم خنک‌کننده دیتاسنتر «InRow» نام دارد و به وسیله آب، هوا را خنک می‌کند.  این سیستم برای اولین بار در ایران استفاده شده است. دمای استاندارد این محوطه باید بین 20 تا 25درجه سانتی‌گراد و رطوبت نیز بین 35 تا 55 درجه باشد در غیر این‌ صورت، دستگاه‌ها دچار مشکل می‌شوند. از این‌ رو هواکش‌هایی در کنار سرورها قرار دارند که هوای خنک را به داخل دستگاه منتقل می‌کنند. از طرفی بخش گرم سیستم در محوطه‌ای در بسته قرار داده شده تا حرارت به داخل سرورها منتقل نشود. سيستم هاي خنك كننده خيلي پر سر و صدا بود اما بخوبي از عهده خنك كردن سيستم ها و محيط اتاق بر مي آمدند. چهار سيستم خنك كننده بزرگ در ساختمان براي كنترل حرارت ديتاسنتر تعبيه شده بود كه هميشه دوتا از آنها در حال سرويس و دوتاي ديگر در حالت آماده به كار قرار داشتند. اتاق ديتا سنتر با يك پنجره بزرگ دوجداره از محيط كاري جدا شده بود . براي ورود به محيط ديتا سنتر هم بايد از دو درب كاملا ايمن عبور مي كرديم.
گروه بازديد كننده مهر البرز اولين كساني بودند كه از خارج از سازمان اجازه پيدا كرده بود از ديتاسنتر بازديد كنند.
بعد ارائه توضيحات در مورد نحوه كار ديتاسنتر و پاسخگويي مسئول مربوطه به سوالات وارد قسمت اداري و مانيتورينگ شديم.
اتاقي بزرگ كه با پارتيشن هاي كوتاه و بلند تقسيم بندي شده بود. در قسمت انتهايي كه به ديتاسنتر مشرف بود ، اتاق مانيتورينگ قرار داشت كه 10 مانيتور بزرگ بر روي ديوار نصب شده بود و 16 نفر مشغول انجام كارها بودند. در ابتدا مسئول مربوطه توضيحات لازم در مورد كار بخش مانيتورينگ ارائه فرمودند و بعد از آن بازديد كنندگان سوالات خود رو مطرح كردند.

نظارت و كنترل تمام شبكه هاي متصل و تمام نود هاي موجود در شبكه و همچنين بررسي و رفع خطاها و اشكالات احتمالي از وظابف اين بخش بود.
سپس به سالن كنفرانس در طبقه هشتم سازمان رفتيم تا نمونه اي از كاركرد هاي سازمان را ببنيم.
مدير بخش IT سازمان ضمن خوش آمد گويي به بازديد كنندگان ،‌ ابتدا توضيحاتي در مورد شبكه داخلي و نحوه انجام فرايند ها و وظايف در سازمان ، بر روي پرتال سازمان ارائه كردند. سپس به موضوع روند انجام خدمات help desk در سازمان پرداختند. نمونه هايي كه امكانات سيستم help desk را براي بازديد كنندگان به نمايش گذاشتند تا با روند انجام كارها و وظايف در سازمان بيشتر آشنا شويم. ايشان همچنين بصورت عملي نشان دادند كه چطور هر يك از كاربران مي توتنند درخواست هاي خود را به قسمت هاي مختلف help desk ارسال كند و سپس مراحل انجام كار را بر روي در خواست خود به راحتي پيگيري كند و از طرفي نحوه پاسخگويي كه مشكلات و درخواست هاي كاربران را بر روي سيستم بصورت عملي براي بازديد كنندگان تشريح كردند.
همچنين توضيح دادند كه بنا به نوع فعالیت این سازمان که یک سازمان دانشگرا با فعالیتهای حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات می‌باشد ،‌ استاندارد هاي بالايي را مورد استفاده قرار مي دهند كه ميتوان به استاندارد ITIL و همچنين BS7799 اشاره كرد. كه تنها سازمان دارنده استاندارد ITIL در ايران نيز همين سازمان است. در پايان ضمن پذيرايي از بازديد كنندگان به سولات نيز پاسخ داده شد .  گرفتن عكس يادگاري در مقابل درب خروجي سازمان پايان بخش بازديد از سازمان فناوري اطلاعات شهرداري تهران بود.
لازم میدانیم در انتها از زحمات فراوان مسئولین دانشگاه جهت هماهنگی و همچنین جناب آقای زارع جهت همراهی ما در این بازدید علمی تشکر نماییم.

احسان اعتمادی فرد
دانشجوی رشته مهندسی فناوری اطلاعات ورودی 93