معرفی رشته صنایع- بهینه سازی سیستمها

همراه با پیشرفت سریع علوم و فناوری، گرایشها و تخصصهای مختلف مهندسی پا به عرصه نهاده اند.در ضمن، سیستم های تولیدی و خدماتی نیز گسترش یافته است. اداره صحیح و مناسب اینگونه واحدها به صورت نظام مند مستلزم بكارگیری روش های علمی و پیشرفته می باشد. در حالی که عمده رشته های مهندسی بیشتر درگیر ماهیت فنی فرایندها و فراورده ها میباشند، مهندسی صنایع به اداره سازمانی می اندیشد که غیر از مواد و فراتر از آن، عامل انسانی در آن نقش موثر دارد.

مهندسی صنایع از کاربرد اصول و تکنیکهایی به منظور طراحی و بهبود سیستمهایی شامل انسان، مواد، اطلاعات، انرژی و تجهیزات برای فراهم آوردن امکان تولید کالاها و ارائه خدمات بشکل کارا و مطلوب بهره می گیرد. برای بررسی، ارزیابی و کاربرد این سیستمها، دانش و مهارتهای علوم ریاضی، علوم فیزیکی و علوم اجتماعی به همراه فنون و تکنیکهای طراحی مهندسی مورد نیاز است. فعالیتهای مهندسی صنایع همانند پلی است که ارتباط بین اهداف مدیریت و عملکرد عملیاتی سازمان را ایجاد مینماید.
مهندسی صنایع رشته ای مهندسی است که عامل انسان یکی از مولفه های اصلی سیستمهای مورد مطالعه آن را تشکیل میدهد وسعی در افزایش بهره وری در تمامی ابعاد و روشها دارد. در نتیجه مهندسان صنایع برای امور برنامه ریزی، کنترل و بهبود فعالیتهای موسسات به خدمت گرفته میشوند. این فعالیتها ممکن است فعالیتهای تولیدی، نوآوری در محصولات، ارائه خدمات، حمل و نقل و جریان اطلاعات سازمانی را شامل شود. با توجه به مطالب فوق، مهندسان صنایع بستر لازم برای تعامل تخصصهای مختلف و کار گروهی را به بهترین وجه ایجاد نموده و در نتیجه آن، امور طرح، برنامه ریزی، اجرا و نظارت بر عملکرد نظامهای تولیدی خدماتی بشکل منسجم تر انجام میشود و انسجام امور می تواند به بهبود مستمر در جهت سهولت کارها، راحتی کارکنان، کاهش هزینه ها، ارتقا کیفیت و جلب رضایت مشتریان منجر شود.

تاریخچه مهندسی صنایع
پیدایش مهندسی صنایع بعنوان یک تخصص به زمان انقلاب صنعتی  برمی گردد. با گسترش کارخانجات، نیاز به مدیریت و تفکر مدیریتی بیش از پیش احساس شد. افراد بسیاری در جهت ارتقا کیفیت محصولات تلاش کردند. به موازات اختراعات و نوآوری در فرایندها، مدیریت علمی به عنوان یک نگرش و روش حرفه ای مطرح شد. تلاش برای علمی شدن مدیریت شروع شد.فردریک تیلور ، اندیشه های خود را توسعه داد. فرانک و لیلیان گیلبرت در جهت مطالعه کار با بررسی حرکات توانستند ابزار جدیدی را ابداع کنند. همچنین به مسائل روانشناسی و انگیزه های انسانی ، عملکرد و پرداخت پاداش توجه شد. مجموعه فعالیتهای تیلور و هم عصرانش بر فرموله کردن اصول اساسی متمرکز شده بود که این فعالیتها به زودی تحت عنوان مدیریت علمی شناخته شد. پس از آن انجمنی شکل گرفت که بعدا عنوان انجمن مهندسی صنایع نام گرفت.
بتدریج مواد درسی و مدرک مهندسی صنایع و برنامه های مربوطه مورد توجه قرار گرفت و در نهایت دانشکده های مهندسی صنایع ایجاد و توسعه یافتند.
امروزه در بسیاری از دانشگاههای دنیا این رشته  تدریس می شود و با توجه به رقابت موجود ولزوم استفاده بهینه از منابع در دسترس، اهمیت این رشته  واضح است.

رشته مهندسی صنایع در ایران
این رشته ابتدا با نام مهندسی ماشین افزار، سپس  مهندسی تولید و از سال 48 با عنوان مهندسی صنایع در برخی از دانشگاههای ایران ارائه گردید.به مرور بر تعداد آن افزوده شد، بطوری که اکنون در بسیاری از دانشگاهها  در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و  دکتری در این رشته پذیرش دانشجو انجام می شود.
مهندسی صنایع در مقطع کارشناسی چهار گرایش دارد و در مقطع کارشناسی ارشد ،شش گرایش می باشد که سه گرایش زیر در سالهای گذشته فعالتر بوده اند:سه گرایش به شرح زیر فعال هستند:

1-     گرایش مهندسی صنایع

2-    گرایش مدیریت سیستم و بهره‌وری
3-    گرایش سیستم‌‌های اقتصادی و اجتماعی

دانشگاه مهرالبرز با داشتن پشتوانه علمی در برگزاری رشته های مدیریت فناوری اطلاعات،مدیریت صنعتی و ام بی ای، از سال نود ویک پذیرش دانشجو در رشته مهندسی صنایع گرایش سیستم و بهره وری را آغاز نمود. در سال نود ودو ارائه گرایش صنایع نیز مد نظر قرار گرفت.هم اکنون پذیرش دانشجو در دو گرایش مهندسی صنایع صورت می گیرد.

دوره كارشناسي ارشد مهندسی صنایع ، دوره ای آموزشی با تاکید بر آموزش های پیشرفته در مهندسی صنایع و تجزیه و تحلیل سیستم های صنعتی می باشد و هدف آن تربیت متخصصینی است که با بهره گیری از آموخته ها و دانش های مهندسی و دروس اختصاصی این دوره توانا به شناخت، تحلیل و ارائه سیستم های متشکل از انسان،مواد و ماشین باشند. با توجه به تنوع صنایع تولیدی، واحدهای خدماتی و پروژه‌های صنعتی در دست اجرا و نیاز روزافزون صنایع مادر و واحدهای مختلف صنایع نظامی و نیز اكثر مراكز خدماتی به متخصصان رشته مهندسی صنایع، اهمیت تربیت كارشناسان ارشد در این رشته روشنتر می‌گردد.
دانش آموختگان دوره كارشناسي ارشد مهندسی صنایع ، مي‌توانند در زمينه‌هاي  مختلف فعاليت نمايند و حوزه کار آنان منحصر به صنعت خاصی نیست و از توانائیهای خود می توانند در صنایع  و خدمات استفاده نمایند.از جمله این توانمندیها به موارد زیر می توان اشاره کرد:
-ایجاد بسترهای لازم برای اجرای سیستم های مورد نیاز
-ایجاد بسترهای لازم برای بهبود فعالیت ها
-برنامه ریزی و ارائه مدل جهت دستیابی به یهترین بازدهی از کارکرد سیستم ها
- کنترل سیستم ها جهت پیگیری نواقص و ارائه مدل مطلوب
-ارائه الگوهای مناسب برای طراحی واحدهای تولیدی کشور
-برنامه ریزی و شرکت در اجرای پروژه های تحقیقاتی صنعتی
-یافتن ارتباط منطقی بین اجزاء و انواع سیستم های تولیدی و غیر تولیدی

-کشف و بررسی مشکلات صنایع وسازمان های ستادی

برخي از زمينه هاي کاري مشخص مهندسي صنايع در بازار کسب و کار عبارتند از:
  • مدیریت واحدهای صنعتی و خدماتی
  • مدیریت تولید و عملیات