دانشگاه مهرالبرز در اولین همایش ملی نقش دانشگاه‌ها و مؤسسات آموزش عالی غیردولتی در تحول نظام آموزش عالی، که با تأکید بر دانشگاه حکمت بنیان و تمدن‌ساز در دانشگاه علم و فرهنگ برگزار شد، حضور یافت.

این همایش با حضور دانشگاه مهرالبرز، در تاریخ ۲۲ خردادماه ۱۴۰۳ با حضور برجسته‌ترین چهره‌های آموزشی کشور برگزار گردید.

رئیس دانشگاه علم و فرهنگ، دکتر مهدی باصولی، در سخنانی به یاد شهدای ایران ادای احترام کرد و ابراز امیدواری نمود که دانشگاه بتواند در مسیر خود به خوبی پیش رود.

ایشان دانشگاه علم و فرهنگ را بخشی مهم از اکوسیستم جهاد دانشگاهی معرفی کرد که در حوزه‌های مختلفی فعال است و به مدت ۳۰ سال به فعالیت خود ادامه داده است. دانشگاه دارای ۱۲۰ عضو هیئت علمی، تقریباً ۹ هزار دانشجو، ۷۰۰ مدرس مدعو و حدود ۲۳ هزار فارغ‌التحصیل است. دانشگاه در طول این مدت افتخاراتی از جمله رتبه اول دانشگاه‌های غیر دولتی و قرار گرفتن در رتبه‌بندی‌های بین‌المللی را کسب کرده است.

دکتر باصولی بزرگترین سرمایه دانشگاه را نیروی انسانی آن دانست و اشاره کرد که برخی از همکاران جزء یک درصد دانشمندان پراستناد دنیا هستند. ایشان همچنین به اهمیت فرهنگ و هویت دانشگاه و ارتباط آن با جهاد دانشگاهی اشاره کرد. دانشگاه علم و فرهنگ میزبان برنامه‌های فرهنگی ملی بوده و به ترویج دانشگاه‌های نسل چهارم که به ارزش‌آفرینی در جامعه توجه دارند، می‌پردازد. هدف از برگزاری همایش، جریان‌سازی علمی، فرهنگی و پژوهشی برای نهادینه کردن ادبیات دانشگاه حکمت بنیان و تمدن‌ساز است.

سیدرسول عمادی، مدیر دفتر آموزش عالی غیر دولتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، در سخنانی به اهمیت دانشگاه‌های غیر دولتی و نقش آن‌ها در ارتقاء کیفیت آموزش و پژوهش پرداخت. ایشان بر لزوم معرفی ظرفیت‌های این دانشگاه‌ها به جامعه و تصمیم‌گیران تأکید کرد تا از مظلومیت خارج شوند. عمادی چهار فاکتور اصلی را برای بهترین دانشگاه‌های غیر دولتی جهان برشمرد: کیفیت آموزش، پژوهش، ارتباطات بین‌المللی و نرخ اشتغال فارغ‌التحصیلان.

وی از تلاش‌ها برای ادغام دانشگاه‌های غیر دولتی در رتبه‌بندی پژوهشی دانشگاه‌های دولتی خبر داد و اشاره کرد که دانشگاه‌های غیر دولتی پتانسیل بالایی در پژوهش دارند. عمادی همچنین بر اهمیت آموزش پژوهش‌محور و تدوین راهبردهای دوازده‌گانه برای رسیدن به این هدف تأکید کرد.

او بیان داشت که برای دستیابی به آموزش پژوهش‌محور، نیاز به بودجه و حمایت دولت و بخش خصوصی است. عمادی تأکید کرد که اقتصاد غیر دولتی نیازمند حمایت است تا دانشگاه‌ها مستقل از شهریه دانشجویان عمل کنند و خصوصی‌سازی آموزش عالی می‌تواند به کیفیت آموزش کمک کند و بار مالی دولت را کاهش دهد.

در پایان، عمادی بر اهمیت حکمت‌بنیان بودن دانشگاه‌ها در جامعه اسلامی تأکید کرد و گفت که دانشگاه‌ها باید به ارزش‌های اخلاقی و انسانی توجه داشته باشند و آموزه‌های دینی و علمی را ترکیب کنند تا به توسعه معرفتی و اخلاقی کمک کنند.

دبیر علمی همایش تأکید کرد که توسعه آموزش عالی باید با اهداف مشخص و هدفمند باشد تا منابع مالی و انسانی به هدر نروند. شورای عالی انقلاب فرهنگی با هدف گسترش آموزش عالی و کاهش دخالت دولت، آیین‌نامه‌ای برای تأسیس موسسات آموزش عالی غیر دولتی تصویب کرد. با گذشت سی سال از فعالیت این موسسات، ضرورت دارد که آن‌ها نقش خود را در ارتقای کیفیت آموزش و پژوهش و توسعه ارتباط با صنعت تقویت کنند. همایش مذکور فرصتی برای تبادل دانش و تشویق به بهبود کیفیت آموزش عالی غیر دولتی است و با حمایت ۲۱ دانشگاه و موسسه، ۱۵ مقاله برتر در سه پنل ارائه شده‌اند.

دکتر روح الله رازینی، معاون آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، بر این باور است که آموزش عالی باید به صورت جوششی و از پایین به بالا ساخته شود، به ویژه در حوزه آموزش غیر دولتی. او چهار مسئله کلیدی را در این زمینه مطرح کرده است:

1. بازآرایی جایگاه نظام غیر دولتی: رازینی بر لزوم بازطراحی جایگاه نظام آموزشی غیر دولتی تأکید دارد، به گونه‌ای که رقابت سالم و تمایز میان موسسات حفظ شود.
  2. بازخوانی و بازتعریف موسسات غیر دولتی: او معتقد است که نباید تمام موسسات غیر دولتی را یکسان دید و باید به تفاوت‌های آن‌ها توجه کرد.
  3. بازطراحی الگوی حکمرانی و تنظیم‌گری: رازینی بر این نکته تأکید می‌کند که وزارت علوم باید الگوی تنظیم‌گری خود را برای آموزش عالی بازطراحی کند تا به نیازهای متفاوت پاسخ دهد.
  4. تضمین کیفیت آموزش: مسئله چهارم، تأکید بر نظام تضمین کیفیت و اطمینان‌بخشی به کیفیت آموزش در بخش غیر دولتی است.

رازینی می‌گوید که این چهار مسئله، دغدغه‌های اصلی معاونت آموزشی هستند و در حل آن‌ها، نظرات و تجربیات صاحب‌نظران آموزش عالی غیر دولتی حائز اهمیت است. او بر این باور است که باید به جایگاه و ماموریت بخش غیر دولتی، تفاوت‌های موسسات، الگوی تنظیم‌گری و نظام تضمین کیفیت توجه ویژه‌ای داشت.